Basenji

Tänne yritän kasata tietoa rodun historiasta sekä muuta yleistä tietoa basenjista.

Basenji on kissamainen koira, joka eli jo muinaisegyptilaisten kanssa faaraoiden lemmikkinä josta siirtyi afrikkaan alkuasukkaiden metsästyskaveriksi ja sieltä aina länsimaihin sohvalle omistajien viereen lämmittelemään ja kerjämään rapsutuksia.

Alkukantaisena rotuna, mikä tarkoittaa ettei rotua ole kehitetty systemaattisella kasvatustyön avulla. Rodun tarkka alkuperä on siis tuntematon. Joidenkin lähteiden mukaan basenjin historia voidaan jäljittää aina kivikaudelle saakka, mutta useimmiten basenjit kuitenkin yhdistetään faaraoiden Egyptiin. Egyptiläisissä neljännen dynastian aikaisissa (n. 2700 eKr.) hautamaalauksissa esiintyy basenjin näköisiä koiria. Koirat kuvataan istumassa omistajansa tuolin alla. Myös vainajan mukaan haudattujen koirien luurankojen tutkimukset viittaavat siihen, että Muinais-Egyptissä oli basenjin näköisiä koiria: pääkallojen mittauksissa on huomattu niiden vastaavan nykyisten basenjien kallojen mittasuhteita.

logo_basenji

Vasta 1800-luvulla rotu löydettiin uudellen: vuoden 1870 tienoilla tutkimusmatkailijat löysivät näitä koiria niiden alkuperäisiltä asuinpaikoilta Niilin ja Kongo-joen alkulähteiltä. Tutkimusmatkailijoiden kuvauksen mukaan alkuasukkaiden koirat olivat lyhyt- ja kiiltäväkarvaisia, pystykorvaisia ja siansaparoisia. Koirat eivät haukkuneet, ne olivat syvästi kiintyneitä omistajiinsa, mitä arvostettiin suuresti. Alkuasukkaat ripustivat haukkumattomien basenjien kaulaan kellon, jotta olisi helpompaa pysyä saalistavan koiran kannoilla.

basenji_ mit_ glocke

Basenjeita käytettiin riistan etsimiseen ja ajamiseen sekä niiden avulla metsästettiin esim. rämerottia, joiden puremista ihmiset saivat verenmyrkytyksiä – rotat painoivat n. 13 kg, basenji vain kymmenisen kiloa! Kun metsästettiin isoja elämiä, esim. leijonia, koirat kannettiin niskan yli hartioilla paikoille, joissa riistan tiedettiin majailevan ja ne päästettiin laumana hyökkäämään joka puolelta riistan kimppuun. Eläimet eivät vainunneet koiria ilmeisesti niiden hajuttoman turkin takia. Joillain seuduilla (esim. Tanganjikassa) alkuasukkaat käyttivät basenjia apinanmetsästyksessä. Silloin koirien hännät leikattiin pois, jotta apinat eivät saisi otetta hännästä. Jotkut heimot myös typistivät basenjin hännän estääkseen haavoista johtuvia tulehduksia.

Basenjin arvostuksesta pygmien keskuudessa kertoo se tosiasia, että pygmimies ei voinut perustaa perhettä, ellei hänellä ollut edes yhtä basenjia, joka takaisi ruoan saannin.

Basenjit elivät eristyksissä kaukana toisistaan olevissa kylissä, jolloin niiden kannat muodostuivat luonnollisen valinnan kautta terveiksi ja kestäviksi. Viidakossa vain parhaat yksilöt jäivät jatkamaan sukua. Siksi nykyäänkin basenjin jalostuksessa voidaan käyttää läheisempiä yhdistelmiä kuin monessa muussa rodussa.

Länsimaihin basenji tuli Englannin kautta. Alunperin basenjia kutsuttiin Englannissa kongonterrieriksi. Vuonna 1923 ensimmäiset basenjit tuotiin Englantiin, mutta nämä koirat kuolivat penikkatautirokotteeseen. Seuraavat yritykset päättyivät myös koirien kuolemiseen rokotteeseen. Vasta 1930-luvulla basenjin tuonti Englantiin onnistui.

basenji_history

Vuosien mittaan basenjit ovat levinneet ympäri maailman. Ensimmäinen basenji tuli Pohjoismaihin, Norjaan, vuonna 1959. Suomeen ensimmäinen basenji tuli 1964 Ruotsista. Suomen ensimmäinen basenjipentue syntyi 1967. Vuonna 1975 esitettiin ensimmäinen kasvattaja- ja jalostusryhmä ja 1976 rikkoutui sadan basenjin raja.

Basenji tunnetaan haukkumattomuudestaan, mutta äänettömiä nämä koirat eivät ole. Äänialat on laajoja murinoista,narinoihin, kitinään, ulvontaan ja yksittäisiin haukahduksiin. Basenji ei siis missään tapauksessa ole hiljainen, toki kaikki yksilöt eivät ulvo ja metelöi, toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Täältä voit kuunnella basenjin eri ääniä

Basenji on lyhyt karvainen, pystykorvainen ja kippurahäntäinen koira joka ei märkänäkään haise ”märälle koiralle”, minulle joku tokaisi joskus että koirani ovat hajuttomia, mauttomia ja värittömiä. Tämä pitää paikkansa, kotona kun ollaan niin useinkaan ei koiria huomaa, sillä ne ovat jossain kerällä nukkumassa ja touhuilemassa omia juttuja. Toki sohvalle tulevat kylkeen ja jalkojen viereen nukkumaan. Mukavuudenhaluinen basenji on ja mieluisin nukkumapaikka on sängyssä peiton alla tai takan kyljessä, mitä lämpimämpi sen parempi.

Basenji on elegantti ja gasellimainen, nopea, kestävä ja ketterä koira jolla on hyvin voimakas riistavietti. Basenjia ei suositella pidettävän irti, ellei paikka ole oikeasti turvallinen tai vastaavasti aidattu. Basenji on rotuna myös reviiritietoinen joka tarkoittaa sitä , että basenji pitää opettaa pennusta asti sietämään muita koiria omalla reviirillään. Reviiri on koiran mielestä aina siellä missä ikinä koira kulkee.

_MG_1900

Basenji ei ole lähtökohtaisesti miellyttämishaluinen koira, joten harrastaminen basenjin kanssa vaatii omistajalta hermoja ja pitkää pinnaa. Basenji on nopea oppimaan, mutta asioiden toistaminen on koiran mielestä tylsää. Baseni on monipuolinen harrastuskaveri ,kunhan itse muistaa ettei ryppy otsasena kannata edetä vaan etenee hitaasti ja pitää asiat hauskana. Aktiiviselle ihmiselle basenji on sopiva valinta. Basenjin kanssa eniten harrastetaan näyttelyitä, vinttikoirakisoja ja agilityä. Itse olen satunnaisesti dopoillut, ja tehnyt jälkeä. Mutta vain taivas on rajana kunhan koiralla ja omistajalla on kivaa.

Kiki juoksee

Basenji on kaikin tavoin huomattavan siisti, älykäs, itsenäinen, temperamenttinen, itsetietoinen ja ylpeä koira,joka kiintyy omistajaansa mutta joka voi vieraita kohtaan olla pidättyväinen.  Basenji ja lapset ovat hyvä yhdistelmä kunhan sekä lapsella ja koiralla on selvät pelisäännöt miten toisia kohdellaan.  Omat koirat ovat tottuneet pienestä alkaen lapsiin. ja parempia perhekoiria voisin vain toivoa.

Ruokavarkaita basenjit ovat ja se varmaankin jountaa juurensa jo ammoisista ajoista kun basenjin on pitänyt Afrikassa varastaa tai metsästää ruokansa. Ja ikuisia opportunisteja.

Mutta kaikesta huolimatta vaikka töitä saa tehdä ensimmäiset kaksi vuotta koiran kanssa niin rotuna tämä on mielenkiintoinen, humoristinen ja ennen kaikkea omista rakkaista ihmisistään välittä koira, joka nauttii yhteisestä tekemisestä ja kainalossa olosta.

18401938_10155063238215485_2619024896727545328_o

 

Kuvat Afrikasta lainattu netistä.

Lisätietoa rodusta löytyy Suomen Basenjit ry sivuilta täältä